Siluan gyulai püspök atya szolgálata Miskolcon

November 21-én, a Pünkösd utáni 22. vasárnapon, Szűz Mária templomi bevezetésének ünnepén egyházmegyénk főpásztora, Márk budapesti és magyarországi metropolita áldásával, a miskolci Szentháromság templomban főpapi szent liturgiát végzett Siluan gyulai püspök atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztora. Ebből az alkalomból a budapesti Holló utcai Keresztelő Szent János születése román ortodox egyházközség zarándokai is Miskolcra látogattak, parochusuk, Magyar Máriusz atya vezetésével. A látogatásra Andrei Şaguna nagyszebeni metropolita, Miskolc szülöttje közelgő emléknapja (november 30.) kapcsán került sor.

A püspök atyával együtt szolgált Magyar Máriusz esperes, prot. Tatárka Kirill és Emanuel Vaduva archidiakónus. A magyar, román, egyházi szláv nyelvű liturgikus énekeket az egyházközség kórusa szólaltatta meg.

Siluan püspök atya prédikációjában a balga gazdagról beszélt, aki Lukács evangéliuma szerint nem látta meg Isten kegyelmét és jóságát, sikereit és váratlan gazdagodását önmagának tulajdonította. A szentbeszéd után a főpásztor felolvasta a Román Ortodox Egyház Szent Szinódusának a karácsonyi böjtre kiadott körlevelét, amely az elhunyt keresztény hívek emlékének megőrzésére, és a határon túli, diaszpórában élő ortodox keresztények közötti lelkipásztori, missziós munka fontosságára hívja fel a figyelmet.

A liturgia végén Siluan püspök megáldotta Szent Trifon vértanú új ikonját, a Budapesten élő ikonfestő, Tatjana Galach-Puzanova ajándékát a miskolci ortodox közösség számára.

A közös ünneplés és liturgia emlékére az egyházközség papjai, József és Kirill lelkészek ajándékokat adtak át Siluan püspök atyának és a vele együtt szolgáló vendégeknek.

Fényképek: a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye sajtóosztálya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük