Zarándoklat Zemplémbe

Kedves miskolci hívek!

Közzétesszük az alábbi információt. Akinek kedve van a Nagyboldogasszony egyházközség által szervezett zarándoklatban résztvenni, jelentkezzen István atyánál!

A Nagyboldogasszony magyar orthodox egyházközség egynapos zarándoklatot tervez Zemplénbe, Szent Mózes (Szentéletű Magyar Mózes) hajlékába. A tervek szerint a zarándoklatra Július 22-én, szombaton kerül sor.
Indulás Budapestről reggel 6 órakor, Zemplénben 10,30-kor Szent Liturgia, majd ismerkedés a zarándokhellyel.
A Szent Hely ismertetése
(Fedik Szerafim igumen atya, parochus szerkesztésében)
“Szent Mózes hajléka” alapító okirata 2007. december 21-én lett kiadva. Alapításának elsődleges célja, hogy térségünkben – Bodrogköz – az olyan magyar anyanyelvű emberek lelki igényét szolgálja, akik az Ortodox Egyház hagyományait követik. A híveket és az érdeklődőket összefogó helyül a nagy múltú Zemplén községet jelölte ki az egyházmegye vezetése, amely község egykor Zemplén Vármegye központja volt.
Itt működik a Szent Magyar Mózes kápolna, amelyet az egyházközség hivatalos megalapítására készülve, teljesen felújítottunk a hívek bőkezű adományaiból. Ennek a kápolnának elődje a néhai Szent György Nagyvértanú templom lehetett, amely a vár része volt. A templom ortodox mivoltára annak védőszentje utal, mivel a latinoknál nem volt szokásban Szent György tiszteletére templomot szentelni. Ami pedig az uniót – keleti szertartású katolikusokat – illeti, az jóval a Vármegye feloszlása után jött csak létre. Mint az ismeretes, a vár a templommal együtt pusztult el.
Mindamellett, hogy az ortodox hitélet Zemplénben megújuljon, az egyházközség megnyitása a fent említett ok miatt is jött létre. Ennek okán az itteni közösséget nem kizárólagosan csak a helyi lakosok alkotják, de mindazok, akik a környékünkön magukénak érzik és vallják az ortodox hitet. Ezen túl, mint információs központ is szolgál azok számára, akik csupán csak ismeretekhez szeretnének jutni, vagy közelebbről megismerkedni az Ortodoxiával – magyar nyelven.
E kettős célt szolgálva, igyekszünk lehetőségeink keretén belül, különféle kiadványok formájában, nyilvános istentiszteleteken, valamint honlapunkon keresztül, eleget tenni küldetésünknek. Az egyházközség a nagymihály-kassa egyházmegye kötelékében – amelynek élén Főtisztelendő GYÖRGY, Nagymihály-Kassa érseke áll – önálló egyházközségi státusszal rendelkezik, azzal a kitétellel, hogy az egyházközség mindenkori elöljárójának joghatósága kiterjed a Bodrogköz minden településére.
Zemplén Sátoraljaújhelytől (a Magyar határtól) kb. 10 km.
Bővebb információ a Szent Helyről:
https://hodigitria.wordpress.com/
A zarándoklatra jelentkezni lehet:
István atyánál,
Telefon: +36 30 210 7864
E-mail: istvanatya@freemail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük