Kárpátaljai zarándokok az Istenszülő Ahtirkai ikonjának ünnepén

A miskolci Szentháromság egyházközség július 4-én ünnepelte a Szentséges Istenszülő Ahtirkai ikonjának ünnepét. A főpapi liturgiát Márk huszti és nagyszőlősi metropolita vezette. Vele együtt szolgált Tatárka Kirill megbízott parochus, Sipos Barnabás debreceni parochus és Nyikolaj atya, a tiszabökényi magyar ajkú ortodox egyházközség másodlelkésze, Georgij Petrovcij protodiakónus, valamint Vlagyimir Petrovcij és Szegedi Szabolcs István diakónusok. A miskolci közösség tagjai mellett budapesti, debreceni és kazincbarcikai hívek is részt vettek a szent liturgián. Külön örömet jelentett, hogy Márk metropolita kiséretében egy zarándokcsoport is érkezett a templomba, amely a huszti egyházmegye papjaiból, híveiből, valamint a lelkészek feleségeiből és gyermekeikből állt. 

Az imádságok, az énekek magyarul és egyházi szlávul hangzottak el. Az énekes szolgálatot a huszti egyházmegye hatfős papi kórusa nyújtotta. A templomot keleti szláv ─ kijevi, moszkvai, kárpátaljai ─ dallamok hangjai töltötték be. Sokan járultak szent eucharisztiához, szívükbe fogadták az ünnepből fakadó áldást.

A liturgia után Márk metropolita és a papság egyházi szláv nyelvű könyörgést végzett az Istenszülő Ahtirkai ikonja előtt. Magyarul hangzott el a Lukács evangéliumából vett olvasmány, illetve az Istenszülőhöz szóló imádság. A főpásztor a Szűzanya közbenjáró szeretetéről, anyai oltalmáról és segítségéről szólt tanító beszédében. Tatárka Kirill megbízott parochus a hazai hívek és zarándokok háláját tolmácsolta a főpap és a vendégek felé, köszönetet mondott a barátságért és a szeretetért, amellyel, mint legszebb ajándékkal, a huszti egyházmegye főpásztora, papjai és hívei lepték meg a miskolci közösséget.

Az istentiszteletet ünnepi ebéd követte, amelyet vendéglátók és vendégek örömben, testvéri szeretetben, kötetlen, baráti beszélgetésben költöttek el.

Az ünnephez kapcsolódó hír, hogy az egyházközség és annak hívei egy új, értékes kegytárggyal lettek gazdagabbak: az Istenszülő Ahtirkai ünnepére érkezett meg templomukba az a nagyböjti ikon, amely Krétai Szent Andrást, Palamasz Szent Gergelyt, Lépcsős Szent Jánost és Egyiptomi Szent Máriát ábrázolja imádkozó testtartásban, amint a kereszten függő Megváltó felé fordulnak. Az egyházközség lelkésze és hívei szívből jövő köszönetet mondanak az ikon alkotójának, Tatiana Galach testvérünknek, és Isten áldását és gazdag kegyelmét kívánják életére és munkájára.

2015_Miskolc_Ahtirkai_ikon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük