Szent Miklós ünnepe Tokajban és Miskolcon

tokaj_cimunnep_2014_21December 6-án, szombaton, Csodatevő Szent Miklós püspök napján a tokaji ortodox templomban ünnepi Szent Liturgia volt. Immár hagyománnyá vált, hogy erre a napra, amely egyben a 18. században épült templom címünnepe, több településről is érkeznek zarándokok. A liturgiát Tatárka Kirill megbízott miskolci parochus végezte, Szegedi Szabolcs István diakónus, egyházmegyénk tokaji megbízottja segédletével. Többen részesültek a gyónás és az eucharisztia szentségében. Az istentisztelet végén a hívők kenetben részesültek a Szent Miklós püspök ereklyéinél megszentelt olajból, amelyet a papjaink Bariban tett nyári zarándoklatuk alkalmával hoztak magukkal. Az ünnepi liturgiát a hívőkkel közösen elfogyasztott agapé követte egy közeli pince-étteremben. 

Az ünnepi események délután folytatódtak a város által szervezett megemlékezésekkel. Nagy Péter cár éppen 300 évvel ezelőtt indította útnak az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. A Tokaji Múzeumban tartott ünnepségen és koszorúzáson részt vett Szergej Borozdin, az Orosz Föderáció debreceni főkonzulja, Irina Zvonova, az Orosz Föderáció nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja, Posta György, Tokaj város polgármestere, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat alelnöke, Papp Csaba főjegyző, valamint Makoldi Miklós, a Tokaji Múzeum igazgatója és Nagy Géza katonai hagyományőrző, akik az ünnepség gondolatának elindítói voltak. A megemlékezést követően Makoldi Miklós bemutatta a jelenlévőknek a templom egykori harangjának felkutatott töredékét, és ismertette annak történetét.

Ezt követően az előkerült harangtöredéket ágyúszó és történelmi zászlók kíséretében vitték át a Szent Miklós templomba. Felemelő érzés volt, amikor az egykor pusztulásra ítélt harang egy megszentelt darabját több mint ötven év után elhelyezték a templomhajó közepén felállított asztalra.

Az ünnepi alkalom a Szent Efrém férfikar templomi hangversenyével zárult, akik neves keleti és nyugati szerzők egyházi műveit szólaltatták meg.

A miskolci közösség tagjai december 7-én, vasárnap emlékeztek meg Szent Miklós püspökről. A szent liturgia után rövid kérő istentisztelet hangzott el Megváltó Urunkhoz a gyermekekért és az ifjúságért, majd dicsőítés Szent Miklóshoz, aki imáival mindenkor „közbenjár értünk Krisztus Istenünknél”. A szertartás után a megbízott parochus köszöntötte a gyermekeket, áldást, kegyelmet és hitben való növekedést kívánt számukra. A bensőséges hangulatú ünnep az ajándékcsomagok átadásával ért véget.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük