Főpapi szent liturgia templomunkban

November 23., Pünkösd utáni 24. vasárnap kivételes nap volt közösségünk számára. A vasárnapi szent liturgiára ─ Márk érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzójának áldásával ─ Siluan gyulai püspök, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztora érkezett templomunkba a budapesti Keresztelő Szent János román ortodox egyházközség nagy létszámú zarándokcsoportjának kíséretében. A püspök atyával együtt szolgált Tatárka Kirill pap, megbízott parochus, valamint Magyar Máriusz esperes, budapesti román parochus, Venedikt Hromej szerzetespap (a huszti egyházmegye Szent Arkangyalok kolostorának szerzetese), Claudiu Condurache archidiakónus, Emanuel Vaduva diakónus és Szegedi Szabolcs István diakónus.

Az ünnepi istentisztelet végén a megbízott parochus köszöntötte Siluan püspök atyát és a vasárnapi szent liturgia résztvevőit, majd a közösségünk nevében egy Krisztus ikont adott ajándékba a főpásztornak. A Budapestről érkezett román hívők, valamint a miskolci, felsőzsolcai, kazincbarcikai magyar, bolgár, orosz, ukrán testvérek előtt Siluan püspök atya először a miskolci születésű Andrei (Saguna) nagyszebeni metropolitáról (+1873), az erdélyi román egyház, oktatás és kultúra építőjéről szólt, akinek az emlékére a budapesti zarándokok érkeztek, majd a gazdagság keresztény értelmezéséről beszélt (Lukács 12,16-21): a vasárnapi példabeszédben szereplő gazdag nem azért vált „esztelenné”, mert gazdag volt, hiszen vagyonát nyilván becsületes, megfeszített és bölcs munkálkodással szerezte, hanem azért, mert azt önmagában való célnak tekintette, és megfeledkezett a legfontosabbról, az „Istenben való gazdagodásról”.

Az istentisztelet után a miskolci hívek agapén látták vendégül a zarándok-vendégeket, majd közös testvéri ebéd keretében szőtték tovább a barátság szálait.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük