Csodatévő Rilai Szent János ünnepe

Október 19-én, vasárnap, közösségünk ünnepélyes keretek között emlékezett meg a bolgár ortodox egyház egyik legnagyobb szentjéről, Csodatévő Rilai Szent Jánosról. 2013 után, idén másodjára került sor a szent emlékének megünneplésére, amelynek során a szent liturgia bizonyos részei ─ az apostoli olvasmány, az evangélium, a papi fennhangok és áldások, az Úr imádsága, az amvon mögötti imádság, az elbocsátás ─ bolgár nyelven hangzottak el. A szentéletű szerzetes iránti szeretet és tisztelet jeleként új ikon is készült a templom számára, amelyet Dr. Kárpáti László művészettörténész festett, és Tatárka Kirill, megbízott parochus áldott meg az istentisztelet keretében.

A szent liturgia után halotti emlékszertartásra került sor, amelyen a jelenlevő bolgár hívők szüleiért, nagyszüleiért és rokonaiért szólt az imádság. Az ilyenkor szokásos felajánlásokat ─ főtt édes búzát, bort, pogácsát, süteményeket ─ a miskolci bolgár nemzetiségi önkormányzat biztosította, amit a részt vevő hívők szeretetvendégség keretében fogyasztottak el.

A XX. század első felében sok bolgár telepedett le Miskolcon, Felsőzsolcán és más Sajó menti településeken, akik főként kertészként, zöldségkereskedőként, pékként tevékenykedtek, és a helyi közösségek megbecsült tagjai lettek. Gyermekeik, unokáik a mai napig jelentős szerepet játszanak a miskolci ortodox egyházközség életében.

Az istentiszteleten a miskolci bolgár kisebbségi önkormányzatot Valcsev Ivanov János elnök és Dancsó Béláné Malina képviselő, a felsőzsolcai bolgár kisebbségi önkormányzatot pedig Major Ádámné elnök képviselte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük