Főpapi Szent Liturgia Tokajban

Május 31-én, szombaton ünnepélyes főpapi szolgálatra került sor a tokaji Szent Miklós ortodox templomban. Szép hagyománnyá vált, hogy minden év májusában a Magyar Ortodox Egyházmegye hívei elzarándokolnak Tokajba, hogy részt vegyenek a templom védőszentje, Csodatévő Szent Miklós püspök tavaszi ünnepén, amelyet a közösség igyekszik minden alkalommal széppé és emlékezetessé tenni. 

Az idei ünnepi liturgiát a Munkácsi és Ungvári Egyházmegye főpásztora, Feodor érsek atya végezte, Viktor Miszo protoierej, Tatárka Kirill lelkész, Georgij Jakim protodiakónus és Szegedi Szabolcs István diakónus segédletével. Énekelt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház zarándokaiból álló kórus. A liturgiát egy lélekkel imádkozták végig a tokaji közösség tagjai és a Miskolcról, Kazincbarcikáról, Budapestről érkezett hívek. Többen részesültek a gyónás és az eucharisztia szentségéből. A liturgiát végén Feodor érsek megáldotta Szent Miklós új ikonját, amelyet a miskolci egyházközség tagja, Almási József festett és adományozott a templomnak erre az alkalomra. Ezt követte a körmenet, amely során a főpásztor szentelt vízzel hintette meg a templom falait és a híveket, a Szentséges Istenszülő és Szent Miklós püspök közbenjárását kérve az ünnep résztvevői és a városban élő minden jóakaratú és istenfélő ember számára.

Tanító beszédében Feodor érsek szólt arról a csodáról, amit Isten népe él át a szent liturgia során, amikor a Megváltó az ő Szent Teste és Életadó Vére által teljes valóságában van jelen, hogy megszentelje a belőle hűséges és alázatos szívvel részesülőket. Ez a csoda olyan nagy boldogság a keresztények számára, amelyhez semmilyen földi boldogság nem mérhető, és amelyet semmilyen gond, baj, bánat nem tud elhomályosítani.

Az ünnepnap szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a tokaji közösség tagjai készítettek el nagy szeretettel zarándoktestvéreik számára. Mindenki emelkedett szívvel és mély örömmel élte meg, hogy idén is sikerült méltó és emlékezetes módon megünnepelni a több mint kétszáz éves tokaji ortodox templom címünnepét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük